مشخصات قمیش خوب
در این برگه بنده میخوام توضیحات کلی و کامل راجع به ساختار قمیش و انواع قمیش و اجزا و مشخصات قمیش خوب را برای شما تشریح کنم. قمیش یا نی دو زبانه وظیفه تولید صدای دودوک را بر عهده دارد و در قسمت بالای دودک نصب میشود. برای آشنایی بیشتر با ساز دودوک میتوانید به باکلیک روی معرفی انواع دودوک بیشتر مطالعه کنید
1_ساخت قمیش
نی (یا لاملا) نوار نازکی از مواد است که با ارتعاش در یک آلت موسیقی صدا تولید می کند
قمیش ها معمولا از گیاه نی ساخته میشوند و فصل برداشت نی برای ساخت قمیش دودوک و بالابان زمستان هست که من احساس میکنم بافت قمیش منقبض تره زمستان و به رسیدگی کامل رسیده. البته برای ساخت قمیش نباید از نی های جوان و نارس استفاده کرد و همچنین خودم از قمیش هایی که حداقل یکسال از خشک شدنشون میگذره با توجه به قطر و ذخامت جدا سازی میکنم و مراحل ساخت رو شروع میکنم
چند نوع قمیش دودوک داریم؟
در دنیا 2 نوع قمیش بامشخصات متفاوت تاخته میشه
1_قمیش های استخونی
2_قمیش های گوشتی
قمیش هاش استخونی
بنده این نوع قمیش ها را از مناطق خشک وکویری میچینم و بیشتر برای ساز بالابان استفاده میشه
به چند مورد از خصوصیات قمیش های استخوانی اشاره میکنم
1_دارای سختی و چگالی بالا هست
2_آبگریزه ( یعنی رطوبط دیر تر به بافت این قمیش نفوذ میکنه)
3_برای نوازدگی های با صدای بلند استفاده میشه
4_حین نوازندگی گز گز میکنه و وایبریشن یا لرزش بالایی از ان قمیش خارج میشه
5_معمولا حفظ فرکانس پایدار کمی داره( یعنی کوک ول میکنه) البته در برخی از قمیش های استخوانی
6_دارای صدای شفاف
7_متاسفانه مدت زمانی که این نوع قمیش ها آبندی و جا افتاده بشن طولانی
8_برای نوازندگان مبتدی پیشنهاد نمیشه
9_ساختش سخت هست
10_استاندارد و ابعاد خاصی ندارد و کاملا سلیقه ایو تناسب با خواست نوازنده ساخته میشود
اسم قمیش
قمیش (در زبان ترکی) یا زبانه قطعهای که در بعضی از سازهای بادی مانند سرنا، ابوا، فاگوت، کلارینت و ساکسوفون بکار میرود و آلت اصلی تولید صدا در اینگونه سازها است. در سرنا قمیش از دو تیغه متکی به هم تشکیل شده و انتهای آن دو در حلقهای مسطح محصور شده است.
قمیش های گوشتی:
مناسب برای ساز دودوک ارمنی
معمولا من مواد اولیه این قمیش رو از بابلسر میچینم
دلیلش اینه که قمیش های اون منطقه در حالت بارانی و مرطوب هستن و آب بیشتری در بافت نی هست و همیشه نی در حال رشد هست و کاملا به دلیل اکوسیستم مناطق مرطوب و بارانی قمیش ها نرم تر و گوشتی تر هستن
به چند مورد از ویژگی های قمیش های گوشتی اشاره میکنم
1_صدای مخملی و نرم
2_آبگریزی کم(به راحتی آماده نواختن میشوند)
3_ایجاد شدن ترک در دوجناح قمیش حین ساخت که طبیعی وبا چرم کاری جلوگیری میشه از آسیب های احتمالی
4_سایز ها و ابعاد باید طبق استاندارد باشه تا فرکانس صحیح ازش دربیاد
5_مناسب برای تمامی نوازندگان